maanantai 23. helmikuuta 2015

Kuukausi kolumbialaisittain

Tammikuu starttasi suosikkimaassani, eli Kolumbiassa, jossa vierailin nyt jo kolmatta kertaa. Kolumbia on uskomattoman monipuolinen matkailumaa ja sieltä löytyy niin Amazonin viidakkoa, vehreää kahviseutua, turkooseja Karibian aaltoja sekä tietysti sykkiviä suurkaupunkeja kuten Bogota, Medellin ja Cali. Niin ja ei sovi unohtaa maailman ystävällisimpiä ihmisiä, joita Kolumbia on pullollaan!

Lensin ensin Bogotaan, joka sijaitsee yli 2500m korkeudessa eli lämpimille vaatteille oli Kuuban helteiden jälkeen käyttöä. Bogotassa sanotaan olevan parhaimmillaan kaikki neljä vuoden aikaa yhden päivän aikana, eli aamuisin auringonpaahteen jälkeen sää saattaa muuttua hyvinkin äkkiä pilvisen viileäksi ja iltaisin jopa suomalaisittain kylmäksi. Asunnoissa ei tietenkään ole kunnon lämmityksiä, joten vaatetta sai laittaa iltaisin reilusti päälle.
 
 
Bogotasta löytyy upeaa katutaidetta jokaisesta kadunkulmasta. Onneksi pakkasin muuten ponchon mukaan reissuun, sillä Bogotassa sille oli käyttöä lämmikkeenä monena iltana!


Kirkkaina päivinä läheiseltä vuorelta sai lenkkimaastojen ohella hyvän yleisnäkymän Bogotan megalomaanisesta kokoluokasta. Kaupunki jatkui silmänkantamattomiin saakka.. Tällainen aurinkoinen ja lämmin päivä on Bogotassa enemmänkin poikkeus, sillä yleensä sää on vuoden ympäri suomalaisen kesäkuun kopiota, eli +17-19c päivisin ja öisin lasketaan noin viiteen lämpöasteeseen.

Iltaisin hostellin hengailutilassa oli mukava lämmitella takkatulen äärellä.

Kolumbiassa syödään todella paljon lihaa ja se on myös halpaa. Kaupasta saa valmiita pihviä grillattavaksi noin eurolla kappale.

Bogotan vanha kaupunki "La Candelaria" on vanhaa siirtomaatyyliä.

Sunnuntaina vietettyjä Bogotan kaupunkijuhlia oli turvaamassa useita aseistettuja poliiseja lähes jokaisessa kadunkulmassa. Tälläkään kertaa en nähnyt tai kokenut mitään kuumottavia tilanteita Kolumbiassa ollessani. Enemmän olen saanut olla varuillani esim. Barcelonassa kävellessä kaupungin keskustassa taskuvarkaita varoen..

Kolumbia on yksi maailman suurimmista kahvintuottajista, joten tuoretta hyvää kahvia on tarjolla joka puolella katukahviloissa ja myyntikärryissä. Hassua, että kolumbialaiset juovat itse kotonaan lähes pelkästään Nescafen pikakahveja..


Reissuni aikana on ollut mukava huomata miten monen kirjavaa porukkaa nykyään yöpyy hostelleissa. Keski-ikä on varoivaisenkin arvion mukaan ollut monesti yli 30v ja kuten kuvasta näkyy tällä pariskunnalla ikää oli sitäkin enemmän. Myös häämatkalaisia on tullut muutamassa hostellissa vastaan, eli matkailijoiden tarpeet muuttuvat selvästi... Osa (kuten minä) kaipaan matkustaessani hostellien sosiaalisuutta ja sitä kautta syntyviä uusia tuttavuuksia.
 
 
 
 
Bogota kuten Kolumbia muutenkin on vastakohtien kaupunki. Elintasoerot ovat suuria ja samalla alueella saattaa olla kadun toisella puolella luksushotelli ja toisella puolella katua sitten hyvinkin vaatimatonta asuinaluetta, kuten tässä La Candelarian hostellini ikkunasta kuvatussa kuvassa näkyy.
 
Bogotassa vietetyn viikon jälkeen lensin Medelliniin, joka on yksi kaikista suosikkikaupungeistani. Kaupunkihan on historialtaan todella mielenkiintoinen ja se oli 90-luvulla maailman vaarallisin kaupunki. Kiitos Pablo Escobarin. Paljon on kaupunki niistä ajoista muuttunut ja kehittynyt, ja tällä hetkellä Medellin onkin yksi koko latinalaisen amerikan edistyksellisin kaupunki monessa mielessä. Medellinin kaupunki on upea iltavalaistuksessaan, kun asumukset nousevat laakson pohjalta kohti taivasta. Perinteisestihän nämä keskustasta kaikista kauimmaiset asuinalueet ovat ns. faveloita eli kaikista köyhimpiä asuinalueita, jonne ei kannata lähteä pimeän tullen yksin seikkailemaan.
 
Medellinistä vuokrasin Airbnb:n kautta huoneen kivasta kommuunista, jossa jaoimme yhteisen keittiön ja olohuoneen amerikkalaisen ja hollantilaisten kämppisten kanssa. Joka maanantainen siivooja piti huolen siitä, että kämppä säilyi viihtyisänä. Vuokra oli todella kohtuullinen 300eur/ 3 vkoa sisältäen netin, siivouksen yms. kiinteät asumiskulut. Mukavaa porukkaa myös, tein mm. elämäni ensimmäiset mehulinkoilut muutamana aamuna muiden opastamana tuoreista paikallisista vihanneksista ja hedelmistä. Inkivääri tuo mehuihinkin muuten yllättävän hyvän vivahteen!



Medellin on todella vehreä kaupunki ja joka puolella kaupunkia on puistoja sekä korkealta vuorilta tulevia jokia ja puroja. 


Näissä maisemissa oli upeaa lenkkeillä joka päivä. Kova ikävä kaupunkiin jo nyt, täytynee ehkä pistäytyä tuolla vielä huhtikuussa ennen kuin matka jatkuu kohti Väli-amerikkaa ;)




Asuntoni läheltä lähti tie korkealla vuorille, jota pitkin pääsi ihailemaan huikeita maisemia juoksureitin kohotessa yli 2000 metriin.

Tunnistaako Kiteen hortonomit näitä erikoisia luonnossa villinä kasvavia kukkia?


Iltaisin puistot ja niissä rehoittavat bambukasvustot on valaistu näyttävästi.



Eräänä iltana koin todelliset kauhunhetket kun iltalenkillä meinasin astua tämän allaolevan käärmeen päälle! Hämärässä luulin sitä ensin puunoksaksi ja vasta aivan lähellä huomasin sen liikkuvan Onneksi en astunut päälle! Kysyin paikallisilta kavereiltani käärmeen vaarallisuudesta, mutta väittivät etteivät nämä ole vaarallisia. Eivät ole kuulema itse nähneet kertaakaan kaupungissa käärmettä ja itselläni se osui lenkkireitille aivan keskustassa vilkkaasti liikennöiden tien varrella.


Kolumbiassa jengi pitää todella hyvää huolta itsestään ja sen huomaa kuntosaleilla ja tietysti myös kauneuskirurgian yleisyyden myötä. Silikonirinnat saa täällä reilulla 1000 eurolla, eli reilusti Euroopan hintatasoa edullisemmin. Kuntosaleilla lähes jokaisella on oma persona trainer ja treenipaikkoja löytyy myös lähes jokaisesta korttelista. Tällaiset kuvassa näkyvät ulkoilmakuntosalit olivat täynnä joka ilta kun aurinko laski ja sää jäähtyi kuntoiluun sopivaksi.

Kolumbiassa kannattaa herkutella myös hedelmillä, sillä ne ovat todella edullisia ja lajikkeita riittää vaikka jokaiselle päivälle oma. Otin tavoitteekseni joka päivä maistella jotain uutta hedelmää ja suosikiksi löytyi karvaan sitrusmainen Lulo, josta saa jäiden ja veden kanssa tehtyä mixerillä todella hyvää janojuomaa!

Suosikki ruokakaupassani Carrulla'ssa löytyy mahtava hedelmäsalaattibuffet. 2,5 eur / 500 grammaa tuoretta hedelmäsalaattia oman maun mukaan koottuna!

Joka päiväinen (ja sallittu) herkku!

Muuten kolumbialainen ruoka on yllättävänkin suomalaiseen makuun istuvaa. Mausteita ei käytetä paljoa, eikä varsinkaan chiliä tai muita tulisia mausteita. Riisi, perunat ja pieni salaatti / keitto on yleensä mukana perinteisessä lounaassa pääruoka liha/kala/kanan kanssa. Friteerausta nämä kyllä harrastavat täällä vähän liikaakin, eli täällä saa kyllä helposti sitä kautta energiatasot nousu-uralle. Kävin itse syömässä päivittäin näitä "päivän lounaita" eli Menu del dia-annoksia lähiravintoloissa ja hintahan ei päätä huimannut, sillä tällainen lounas irtoaa yleisimmin 3-4 euron hintaan mehun kera. Tykkään Kolumbiasta senkin takia, että täällä voi tosiaan itse määritellä budjettinsa mukaan miten haluaa elää. Jos sinulle kelpaa (kuten itselleni) tällaiset perinteiset kolumbialaiset eväät ja herkut, niin päiväbudjetti on helppo pitää 15-20 euron tuntumassa. Jos taas kaipaat enemmän burgeria, sushia tai muita "länsimaalaisia" herkkuja, niin saat varautua helposti tuplaamaan päiväbudjettisi.
 
Medellinissä kävin myös espanjan tehokurssin, 4h päivässä ma-pe. Valitsin kurssin Toucan spanish schoolists, joka osoittautui nappivalinnaksi. Ryhmät olivat pieniä (3-5 oppilasta) ja opettajat todella asiantuntevia ja päteviä. Jo viikossa huomasi kehittyneensä nopeasti, sillä pohjalla itsellänikin oli vahva "turistiespanja" Meksikon ja Kuuban jäljiltä, eli perusfraasit ja luvut olivat jo hallussa.

Perjantaisin kävimme kielikurssilaisten kanssa valaaehtoistöissä Medellinin yhdellä köyhällä asuinalueella, jossa kävimme opettamassa englantia paikallisessa vapaaehtoisten vetämässä iltapäiväkerhossa. Mahtava kokemus, sillä lapset jaksavat puhua yksinkertaisistakin asioista ja hi-taas-ti, jotta mekin ymmärsimme heidän vastauksensa. Lapset olivat myös todella iloisia aina meidät nähdessään ja heiltä kyllä tarttui positiivista energiaa meihin kaikkiin.


Tammikuun loppupuolella sain Medelliniin myös mukavia vieraita, kun ystäväni Pete saapui toisaalta Kolumbiasta Venuksen kanssa viikonloppuvieraaksi. Käytiin Peten ja Venuksen kanssa lenkkeilemässä, syötiin hyvin itsetehtyä aamiaista sekä illalla sitten vähän myös juhlimassa Medellinin yössä.

 
Suosikkihedelmästäni Lulosta tehty kotimehu. Mixeriin vain Luloa, jäitä, vettä ja vähän hunajaa katkeruutta poistamaaan.

Hedelmiä kaupitellaan myös suoraan autoista kotiovelle, eli täällä on todella helppo syödä halutessaan terveellisesti.
 
Pete, minä ja Venus maistelemassa texmex-herkkuja


Käytiin myös lauantai-iltana Breakfast Club-päiväfestareilla Medellinissä. Huippumusaa, menoa ja rentoa porukkaa. Tuli mieleen semisti Flow-festivaali ;)

Breakfast Club oli rakennettu keskelle kaupunkia, lentoaseman viereen, jolloin nousevien ja laskeutuvien lentokoneiden äänet toivat oman lisänsä juhlatunnelmaan

Näillä festareilla ei tarvinnut syödä makkaraperunoita,vaan ruokatarjooma oli Medellinin ykkösravintoloiden vastuulla


Festareiden jälkeisenä päivänä menimme haukkaamaan raitista ilmaa läheiseen Guatapen kaupunkiin, joka on kuuluisa "lähes suomalaisista" järvimaisemistaan. Kyseinen järvimaisema on luoto tekojärven avulla, joka tuottaa 30% koko Kolumbian sähkötarpeesta nykyään.

 
Ilman taustalla näkyviä vuoria tätä voisi helposti luulla järvisuomalaiseksi kesämaisemaksi, eikös vaan?

Mökkitonttia tässä jo hieman katselin... Mikäs tänne olisi rakentaa pieni mökki järven rantaan. Kesää olisi 12kk:tta vuodessa eikä tarvitsisi murehtia lumitöistäkään... Guatape on Medellinin tapaan n. 2000 m merenpinnasta, eli sää on suomalaiseen makuun sopivan lämmin, aina noin 24-26c ja öisin n.18c.




Guatapen keskellä kohoo El Tenjon monoliitti. Kyseinen kivi on n. 200m korkea ja sen huipulle pääsee kiipeämään yli 700 portaan kautta, kuten mekin reipasteltiin näiden upeiden maisemien ja kuvien takia. Ylläolevat kuvat on tosiaan otettu El Tenon huipulta, josta aukeaa 380 asteen maisemat ympäröivälle järvialueelle.


Kaupunkielon jälkeen alkoi mieleni tekemään taas kohti Karibian turkooseja aaltoja ja olin Bogotan hostellissa ollessani bongannut sieltä ilmoitustaululta mainoksen Isla San Bernandosta ja siellä olevasta hulppeasta uudesta hostellista "veden päällä" nimeltään "Casa en el aqua" eli suomeksi juurikin '"talo veden päällä". 

Kolumbialle kuuluvat San Bernandon saaret eivät ole vielä ehtineet Lonely Planetin oppaisiin, joten siellä saa matkustella ja nautiskella toistaiseksi todella rauhassa Karibianmeren upeista maisemista. Täydellinen paikka lepäilyyn ja myös kouluhommien tekemiseen, otinkin siellä projektikseni finalisoida taas yhden kouluesseen.


Matka San Bernandon saaria kohti alkoi Medellinin bussiasemalta sunnuntai-iltana 1.2, jolloin hyppäsin yöbussiin kohti Tolua ja Kolumbian kariabian rannikkoa.  Matka kesti 11h ja olinkin aamulla varhain Tolussa. Harmikseni kaikki saarille lähtevät veneet olivat juuri lähteneet siltä päivältä (ne lähtevät kaikki klo.8.30 merenkäynnin takia), joten päädyin viettämään yhden päivän Tolussa. Tolu on varsin mitäänsanomaton rannikkokaupunki, jossa on surkeat rannat (ollakseen Karibialla).

 Parasta kaupungissa olikin sen keskusaukiolta löytyneet laiskiaiset, jotka asustelevat aukion ikivanhoissa puissa! Olipas hienoa nähdä noitakin eläimiä vapaana luonnossa ja vieläpä näin urbaaneissa olosuhteissa.


Tiistai-aamuna vihdoin sitten koitti matka noille satumaisille San Bernandon saarille. Pikavenekyyti kesti noin 2h ja tapasin veneessä hauskan sveitsiläispariskunnan, jotka sain puhuttua myös kokeilemaan tuotaz uutta "Casa en el agua"-hostellia. 


Saapuessamme määränpäähän meitä odotti peilityyni Karibianmeri ja tuleva majapaikkamme näyttäytyi todella eksoottisena ja houkuttelevana. Täällä viettäisin seuraavat neljä päivää nauttien merestä, auringosta ja valkoisista lähisaarien hiekkarannoista. Talo todella on "veden päällä", sillä se on rakennettu aikoinaan suoraan koralliriutan päälle. Sähköjä tai vesijohtoja täällä ei luonnollisestikaan ollut, joten mökkielämä tuntui varsin kotoisalta. Sähköä saatiin tosin generaattorilla muutama tunti päivittäin, jotta saimme valoa syödä illallisen ja samalla ladata sähköä tarvitsevat laitteemme. Sen jälkeen valoa ei yöhön tuonutkaan enää kuin kuutamo...
 


Ei tungosta näillä rannoilla. Näitä Karibian sinisen eri sävyjä olisi voinut fiilistellä vaikka monta päivää..


Hostelliksi majapaikka on suht hintava, eli majoitus dormissa on 20eur yö. Paikanpäällä ei ole tyypillisesti hostelleihin kuuluvaa yhteiskeittiötä, vaan kaikki ruuat tulee tilata kokilta. Näin ollen ruokailusta tulee "pakollisia" kuluja tuohon majoituskulujen päälle helposti noin 40 eur /vrk. Ruoka oli kuitenkin todellakin hintansa väärti, sillä saimme herkutella joka päivä tuoreita merenantimia; kalaa, hummereita, rapuja yms, joita paikalliset kalastajat toivat joka aamu mökille. 
 


 

Auringonlasku suoraan hostellin terassilta länteen upoten Karibian aaltoihin...

Aamuisin oli mahtavaa hypätä uimaan suoraan mökin portailta tai jopa toisen kerroksen reunan yli ja ihmetellä merenelämää snorklaten ja sukellellen!


 


Iltaisin näimme taas merestä villeinä hohtavat ankeriaat, planktonot ja mustekalat. Päivisin kävimme muiden hostellin asukkaiden kanssa (1 kolumbialainen, kaksi sveitsiläistä ja minä) veneilemässä lähisaarilla ja niiden upeilla rannoilla. 

Lähisaarilla oli hienoa nähdä miten perinteistä elämää ihmiset pystyvät vielä tuolla viettämään ilman nykyajan sähköisiä palveluita/haasteita. 

Kylän lapset olivat aina innoissaan vierailijoista.

Harmiksemme näimme myös kylän kalastajien tappavan yhden ison kilpikonnan ruuaksi, kuten ovat tehneet jo vuosisatoja. He pyysivät meitä olemaan kuvaamatta tätä, koska kilpikonnien tappaminen on luonnollisesti täälläkin nykyään kiellettyä. Kilpikonna on kuulema ruokaisa keittotavaraa ja kirveellä irrotettuna kovasta kuorestakin saa makoisaa lisuketta soppaansa.

Suosittelen ehdottomasti kaikille rauhallista Karibian lomaa kaipaaville San Bernandon saaria ja erityisesti sieltä löytyvää hostellia Casa en el Aquaa, josta löytyy dormien lisäksi myös riippumattomajoitusta sekä yksi privaattihuone. Kyseinen majapaikka ei löydy vielä booking.comista tai muista varauspalveluista, joten paikan päällä saa todella nauttia rauhasta ja ympäröivästä kauneudesta!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti