sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Galapagos-saaret

Varasimme Galapagos-saarten risteilymme hyvissä ajoin keväällä, jotta saimme varmistettua koko porukkamme (8hlöä) samalla veneelle. Tuomas, Joonas ja Andrea jäivät mantereelle ja suuntasivat surffispoteille Ecuadorin rannikolle.

Veneemme oli 16 matkustajan Guantanamera, jolla oli paikallisen luokituksen mukaan kolme tähteä, joka tarkoitti lämmintä makeaa vettä hyttien kylpyhuoneissa sekä englanninkielistä opasta. Muuten vene oli varsin perusvarusteltu kahdeksan henkisen miehistön kera. Joulusesongin takia saarilla oli paljon turisteja, mutta enimmilläänkin yhdellä pysähdyspaikalla näimme viisi venettä. Galapagos-saarten matkailua on rajoitettu entisestään ja nykyisellään vaaditaan (uusi laki tältä vuodelta) kahden viikon risteily, jotta näkisit kaikki mielenkiintoisimmat paikat. Veneet kiertävät siis kahden viikon sykleissä aina yhdellä pysähdyspaikalla/saarella, jotta luonto vahingoittuisi mahd vähän eikä eläimet stressaantuisi liian suurista ihmisjoukoista. Meidän agendamme keskittyi vahvasti itäisiin saariin, eli pääsaareen Santa Cruziin sekä Santa Fe;hen, San Cristobaliin, Espanolaan, Floreanaan ja North Seymouriin. Merenkäynti oli muutamana yönä todella hurja ja onnistuin telomaan toiseen olkapäähäni hiusmurtuman.

Näimme saarilla todella paljon eläimiä, jotka olivat todella kesyjä. Myös linnut olisivat antaneet silittää itseään, jos se vaan olisi ollut sallittua. Nykyisin turvaetäisyys ihmisten ja eläinten välillä on aina 2 metriä, mutta aiemmin oppaat ovat antaneet turistien silitellä merileijonia ym parempien tippirahojen toivossa. Alkupäivien eläininnostus alkoi laantua puolessa välissä risteilyä kun eläinlistaan ei saatu enää kuin muutamia uusia bongauksia, joista viimeisimpiä olivat upeat delffiinit ja hauskat minipingviinit.
Muu eläinlistamme näyttää tältä: jättiläiskilpikonnat, merikilpikonnat, valkotäplähait, albatrossit, maa- ja meri-iguanat, frigattilinnut, sinijalkasuulat, flamingot, erilaiset merirauskut ja merileijonat, galapagoshaukat ym.
Monen merieläimen lisääntymisaika on juuri nyt joulukuussa, joten reissumme oli varsin seksintäytteinen kun meressä ja rannoilla näkyi parittelevia kilpikonnia sekä sinijalkasuulia.

Säiden suhteen Galapagossaarille ei kannata lähteä tropiikin auringosta haaveillen, vaikka päiväntasaajalla ollaankin. Viileistä merivirroista johtuen viikkomme sää oli hyvin vaihteleva ja aurinkoa saatiin hyvin harvoin. Merivesikin oli vain +21c joten osa snorklasi märkäpuku päällään. Iltaisin tuulitakki tuli todellakin tarpeeseen!



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti